Áruvédelem a leltárhiány ellen

Tudta, hogy a legnagyobb károkat a belső eredetű lopások okozzák? De mitől vagy még inkább kitől is keletkezik pontosan a leltárhiány?

A tényezőket négy csoportra bonthatjuk

Külső okokból eredő hiány

Kisebb bolti lopások, saját felhasználásra, rosszabb esetben nagymennyiségű lopott áru értékesítése

Belső gondatlanságból eredő hiány

Leginkább figyelmetlenség okozza, nem megfelelő logisztika. A leltár gondatlanul van vezetve, és a termék “elveszik” a raktár és az üzlet között.
Másik ok lehet a termék megrongálása a gondatlan szállítás közben.

Belső szándékos okokból eredő hiány

Döntő hányada a kasszánál történik, ahol pénzzel és a kasszaműveletekkel lehet manipulálni. Így a dolgozó jogtalanul tulajdonítja el a kiskereskedés bevételének egy részét.

Külső- és belső szándékos visszaélés

Általában egy belső munkatárs is segíti a tolvajt. Tipikus példája a vagyonőr lefizetése, vagy a kasszás bizonyos termékek figyelmen kívül hagyása, egy ismerős számára.

A technika folyamatos fejlődése biztosítja az ismeretlen eredetű leltárhiány felderítésének lehetőségét és annak minimalizálását. Ma már IP kamerák széleskörű kínálata ad lehetőséget a nagyfelbontású megfigyelésre. A kasszáknál történő szándékos vagy gondatlan hibákat ma már ki lehet szűrni kasszagépek vagy bankjegyszámlálók segítségével.

Tehát például, ha egy 10.000Ft-os tétel 1.000Ft-osként került a gépbe, akkor azt a rendszert figyelő személy könnyedén kiszúrja. Ezen kívül visszamenőleg is rá lehet keresni a korábbi kasszaműveletekre.