Irodabiztonság térfigyeléssel és beléptető rendszerekkel

Egy irodában naponta rengeteg külsős ember is megfordulhat, ezért oda akár négyszer könnyebb betörni, mint egy lakásba. Az ilyen területeken érdemes többszintű azonosítást alkalmazni.

Egy ilyen közegben nem csak tárgyi kár keletkezhet, sokkal kellemetlenebb, ha fontos vagy titkos belső információk kerülnek illetéktelenek birtokába. Egy nem megfelelően felügyelt irodában ki-be járkálhatnak emberek. A kamerák azonban sokszor csak utólagosan tudnak segíteni az illetéktelen behatolás felderítésével. A megelőzés intézkedés a beléptető rendszer használata.

Elektronikus beléptető rendszer telepítésével egyszerűbbé válik a személyek, gépjárművek azonosítása és regisztrálása. Történik mindez rendszámfelismerő rendszerrel, vagy kártyás beléptető módszerrel. A különféle blokkoló eszközökkel könnyedén szabályozható, hogy kik, mikor, mely területekre jogosultak belépni, vagy mely berendezéseket üzemeltethetik.

A legújabb termék, amely már a gépi mély tanulás algoritmusokat is használja a biztonság növelésére, az arcfelismerő rendszerű terminál. Ez képfelvételeket készít arcmodellek készítésére, amelyek segítenek elkülöníteni az arcot más arcoktól. Az arcfelismerő rendszer segítségével a beléptetési időt is csökkenthetjük, hiszen akár egy méteres távolságból képes azonosítani a belépni kívánt személyt. A téves felismerések kiküszöbölésére a terminál megkülönbözteti a valós személyeket a fotóktól, videóktól, így 99% os megbízhatósággal működnek, ezzel megfelelve az erre vonatkozó szabványoknak.

Azonban nem csak a terminálnak kell felismernie az esetleges illetéktelen, a rendszer kijátszására hajazó behatolókat, hanem a beléptető kapuknak is fel kell készülniük erre. Például érzékeli, hogyha egy azonosítással két személy próbálna belépni szorosan egymás mögött.

A lifthozzáférési rendszer lehetőséget ad az épületvezetőnek, hogy a belépőkártyák alapján ellenőrizze, ki melyik szintre mehet. Ez jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy az emberek olyan emeletekre menjenek, ahová nincs belépési jogosultságuk, vagy olyan szintekre, amelyek esetleg más vállalkozásokhoz tartoznak.

Minden hozzáférési ellenőrzési technológia összeköthető egy már korábban telepített térfigyelő kamerarendszer felvételeivel, a vizuális azonosítás érdekében.

Azonban nem csak az irodaházat, hanem annak környezetét is védeni kell, hiszen a behatolások jelentős részét már így is megfoghatjuk. Nagy felbontású, sötétben is jól látó, hőérzékelős kamerák segítségével még időben azonosíthatóak az illetéktelen behatolók. Azonban intelligens rendszerek segítségével a parkoló és a sorompós beléptetés is automatizálható, rendszerfelismerő segítségével jogosultságokat adhatunk azonnali belépésre az alkalmazottaknak és az előre regisztrált vendégeknek is.

A fent említett technológiák egyre inkább mindennapi életünk részei lesznek, mert az emberek a technológiát hívják segítségül, hogy otthonaikat és szeretteiket biztonságban tudják, és a vállalatok is e felé fordulnak.