Továbbfejlesztett optikák, nagy érzékenységű szenzorok

Továbbfejlesztett optikák, nagy érzékenységű szenzorok

Igény esetén olyan extra nagy rekesznyílással rendelkező optikákkal szereljük fel kamerarendszereinket, hogy alacsony megvilágítás mellett is részletgazdag képeket kaphatunk.

Egyes mai modern kamerák tehát világos, színes képeket tudnak készíteni alacsony megvilágítás mellett is, ezáltal nagy területeken is – mint például ipari parkok, közterek – részletgazdag képeket kapunk vissza. Az ilyen területeken kiemelten fontos, hogy minden egyes apró részletet később vissza tudjunk nézni, például egy baleset, vagy lopás esetén, amikor a gyanúsított személyének megállapításához – főleg sötétben – rengeteg apró részletre szükségünk lehet. Bár az elmúlt években egyre több park területén van térfigyelő kamera elhelyezve, színes és tiszta éjszakai felvétel készítésére kevés ilyen kamera képes.

A nagy fényérzékenységű szenzoroknak köszönhetően akkor is színes, valósághű képet kapunk, hogyha a természetesen fényviszonyok már kevésnek bizonyulnának ehhez – ellentétben azzal, hogyha hagyományos kamerát használnánk –  melyet az alábbi példa is szemléltet:

Hogy jobban megértsük a rekeszek működését, alább néhány szemléltető ábra:

A nagy rekesznyílás az ábrán látható módon sokkal több fényt enged át az optikán, ezáltal a kapott kép is világosabb, és jobban felismerhetőek lesz a kamera képén lévő objektumok.

A rekesznyílás a szenzorhoz bejutó fény mértékét szabályozza. A rekeszértékkel a legkönnyebb a mélységélesség gyors változtatása. Minél kisebb az f szám, annál több fény jut be a szenzorra!

Nagyra nyitott rekesz = kicsi f érték (mint pl. f/1.4) = kicsi mélységélesség
Kicsire zárt rekesz = nagy f érték (mint pl. f/16) = nagy mélységélesség

Ez egy példával szemléltetve az alábbi szerint néz ki:

A modern speciális tükröződésmentes réteggel ellátott kameráknak köszönhetően csökken annak veszélye, hogy a felvételeken egyes tárgyak, fények becsillannak. Ezen technológiák révén biztosra vehetjük, hogy becsillanás miatt nem fognak fontos részletek hiányozni a videoanyagról, hanem ugyan úgy éles, színekben gazdag képeket kapunk.

 

A kiegészítő fénnyel rendelkező kamerák fényszegény környezetben és képesek részletgazdag kép biztosítására.