Trendek a videómegfigyelésben felhő- és edge számítás

Kevés lehet az olyan szervezet, legyen akár privát vagy állami, amelyik nem használ bizonyos szintig felhőszámítást és számosan már át is mozgatták teljes infrastruktúrájukat felhőalapú modellre.

A felhőszámítás egy vagy több, hatalmas adatközpont centralizált adatszámításán alapszik, amelyeknek a számítási teljesítménye bőven meghaladja azt, amelyet a végponton, el tudunk végezni, még úgy is, hogy a végponti eszközök, vagyis a kamerák számítási teljesítménye drámaian növekszik évről évre. Ezzel a magas számítási teljesítménnyel a korábbiakat meghaladó képességekre tettünk szert és a technológia használatával egy tényleges feladat megoldásának a szűk keresztmetszete sokszor csak a hálózat sebessége, amelyen keresztül a felhőben számított adatok eljutnak hozzánk, vagy a végpontra.

Ahogyan a neve is mutatja, az edge számítás több adatfeldolgozást helyez a hálózat „szélére”, közel oda, ahol az adatokat a szenzorok begyűjtik, mielőtt átküldésre kerülnének az adatközpontba. Edge számítás nélkül a kommunikációban való késleltetés bizonyos esetekben túl magas lenne felhőalapú adatközponttal, még akkor is, ha csak századmásodpercekről van szó, és akkor még nem is beszéltünk a hálózat esetleges hibájáról, amely nincs hatással az edge számításra. Továbbá az adatok kamerában való kezdeti feldolgozása szignifikánsan csökkenti a hálózati adatátvitelhez és a tárhelyhez szükséges követelményeket, és az adatok névtelenné és titkosíthatóvá tehetők az átvitel előtt, biztonsági és adatvédelmi követelményeknek megfelelve.

Végül a felhő- és edge számítás nem egymást kizáró technológiák lesznek hanem egyensúlyban fog együttműködni a legjobb teljesítmények elérése érdekében.